Acne
Wist je dat 90% van de mensen ooit met acne te maken krijgt? En wist je dat dit zeker niet alleen tijdens de puberteit is?
Toch denken de meesten van ons bij acne aan de puberteit: je hebt het als puber dikwijls al moeilijk genoeg om je weg te vinden en als daar dan nog eens acne bijkomt is dat heel vervelend. Dit creëert onzekerheid over je uiterlijk en laat het net dat zijn dat je in deze periode van je leven echt niet kan gebruiken.
Maar ook volwassenen (door de hormonale schommelingen meer bij vrouwen dan bij mannen) kunnen acne krijgen en zich daardoor diep ongelukkig voelen. Sommigen beginnen zich te isoleren waardoor ze zich ook nog eens eenzaam beginnen te voelen.
Gelukkig is acne met een goede verzorging en met de hulp van een schoonheidsspecialiste en je arts goed onder controle te krijgen.
Wat is acne?
Acne is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of pukkels. Deze huidaandoening komt vooral voor op plekken waar veel talgkliertjes zitten, zoals op je rug en gezicht (met name je voorhoofd en kin). Als de poriën verstoppen kan de talg opgestapeld worden in de talgklieren en vervolgens gaan ontsteken. Dit is de oorzaak van acne. De ernst van acne wordt ingedeeld in 4 graden:
- 1ste graad, milde acne: je ziet op je huid zwarte of witte puntjes door de verstopping van het kanaal naar de talgklier. Een andere naam hiervoor is een comedo. De blokkade naar de talgklier bestaat uit opgedroogd sebum (huidsmeer), dode hoorncellen en huidbacteriën. Indien deze comedo open is (er kan zuurstof aan de blokkade) geeft dit een zwart puntje, indien de comedo gesloten is door een laagje huid, zie je een wit puntje.
- 2de graad, middelmatige acne: wanneer het vet geen uitweg meer heeft (gesloten comedo) gaat het zich opstapelen. Door de grote hoeveelheden opgehoopt sebum (vetten) vermenigvuldigen de huidbacteriën waardoor de omliggende huid rood wordt en gaat beginnen ontsteken. Dit geheel noemen we dan een puistje (of pustel).
- 3de graad: door de verdere ophoping van talg wordt er etter onder het puistje gevormd.
- 4de graad: cysten: hier ontstaan er grote holten diep in de huid die gevuld zijn met pus en of etter. Dit noemen we cysten.
Rosacea is geen acne
Het kan ook zijn dat het lijkt alsof je acne hebt maar het geen acne is! Heb je bv een overgevoelige huid met roodheid in het gezicht en kleine zichtbare bloedvaatjes en pukkeltjes waar vocht uitkomt i.p.v. sebum (vet). Dan heb je geen last van acne maar van rosacea. Het is belangrijk om dit juist te (laten) herkennen want bij rosacea mag je absoluut geen producten gebruiken waarmee je acne bestrijdt, dit gaat de rosacea alleen maar verergeren.
Oorzaken van acne
Er is nooit één oorzaak alleen voor acne. Acne ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg, hormonale veranderingen, voeding en levensstijl.
Acne kan uitgelokt worden door:
- Genetische factoren, hebben andere familieleden ernstige acne?
- Onevenwichtige hormoonhuishouding.
- Verkeerde huidverzorgingsproducten.
- Een eetpatroon vol bewerkte suikers en snelle koolhydraten.
- Te overdreven hygiënisch zijn (smetvrees).
- Teveel melkproducten.
- Mentale stress.
- Slecht slapen.
- Een achtergrond van veelvuldig antibioticagebruik.
- Te veel zon.
Littekens
Wanneer acne weg trekt, zijn er vaak nog lang rode verkleuringen zichtbaar. Dit zijn geen littekens maar is een teken dat de huid aan het herstellen is. Littekens ontstaan vooral bij ernstige vormen van acne of door het (verkeerd) uitknijpen van puistjes: je beschadigt hiermee de huid waardoor de ontsteking kan verergeren. Laat puistjes dan ook zoveel mogelijk met rust! Kan je er toch niet afblijven, vraag dan aan de schoonheidsspecialiste hoe je het beste een puistje kan ledigen en hoe je jouw huid dient te verzorgen.
Wat te doen?
Een acnehuid is een gevoelige, geïrriteerde huid. Wees dus voorzichtig en gebruik milde producten. Doe niets wat de irritatie kan verergeren. Ga niet te vaak scrubben en gebruik niet te vaak maskers. Reinig de huid 2x per dag, niet meer. Maar…
Wacht niet met hulp zoeken als je te kampen hebt met acne. Driekwart van de mensen die acne hebben wachten dikwijls meer dan een jaar om hulp te zoeken omdat ze zich hiervoor schamen. Een goede schoonheidsspecialiste kan je écht helpen in de strijd tegen die vervelende pukkeltjes, puisten en mee-eters die je ongelukkig maken. Bij hardnekkige acne verwijst de schoonheidsspecialiste je ook graag door naar jouw huisarts of dermatoloog.
Bij White Orchid Inner & Outer Beauty kijken wij, zoals de naam het zegt, naar de binnen- en buitenkant. Via een intakegesprek en een onderzoek met een huidcamera brengen wij je huidtype op een wetenschappelijke verantwoorde manier duidelijk in kaart. Is dit een overbodige luxe? Helemaal niet als je weet dat uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen hun huidtype verkeerd inschatten (en deze dus verkeerd verzorgen).
Met jouw onderzoeksresultaten gaan we dan samen aan de slag: de keuze van de behandeling en de producten gaan we afstemmen op de noden van jouw huid. Maar we kijken samen ook naar jouw levensstijl en geven je tips mee om ook hier mee aan een stralende huid te werken, want een gezonde huid komt niet alleen van buitenuit, maar ook van binnenuit.
Maak nu een afspraak voor een volledig vrijblijvende intake en huidanalyse. De resultaten hiervan krijg je altijd mee naar huis, zo weet jij wat goed voor jou is.
Wens je een aangepaste behandeling of de jouw ideale producten van White-Orchid? Dat kan natuurlijk ook!
Heb je een opmerking of een vraag? Wens je een afspraak maken?
Dit kan eenvoudig en snel. Je kan kiezen wat voor jou het beste werkt, wij kijken uit naar jouw reactie:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.